KEBAIKAN PISANG
- Mempunyai 120-140 kalori dan 2 g protein dalam sebiji pisang bergantung kepada saiz dan ini boleh membekalkan tenaga kepada badan.
- Sumber potassium yang baik (~580-600 mg) untuk menstabilkan tekanan darah badan kerana ia boleh merendahkan kadar garam dalam badan dan baik untuk tulang.
- Mengandungi vitamin C (~14 mg) sebagai sumber antioksida.
- Sumber vitamin B yang baik (thiamin, riboflavin, niacin)
- Membekalkan serat sebanyak ~3-4 g dalam sebiji pisang untuk merendahkan risiko penyakit berbahaya.
- Pisang mempunyai tryptophan iaitu bahan yang akan bertukar kepada serotonin dalam tubuh kita yang memberikan rasa tenang, mengembalikan mood dan membuatkan kita berasa gembira.
- Mengurangkan simptom PMS kerana is mengandungi vitamin B6 mampu menegembalikan mood kita.
- Mempunyai kandungan zat besi yang tinggi dan boleh membantu pesakit anemia dengan meningkatkan kadar kemoglobin darah.
- Ia adalah natural antacid (meneutralkan acid dalam perut) yang mampu meredakan pedih ulu hati, reflux dan ulcer perut.
- Bertindak sebagai prebiotik (fructooligosaccharide) untuk meningkatkan bakteria baik dalam perut.
- Tinggi kandungan serat larut yang boleh mengelakkan daripada sembelit.
- Pisang dapat membantu perokok berhenti merokok kerana ia mempunyai vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang boleh mengurangkan ketagihan pada nikotin.
- Ia tiada lemak dan kolesterol.