Saturday, April 4, 2009

HYPERURICEMIA

Apa itu Hyperuricemia?

  • Hyperuricemia ialah keadaan di mana kandungan asid uric yang tinggi dalam darah. Asid uric  adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
  • Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).
  • Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
  • Jika ia berkumpul dalam saluran air kencing, ia boleh membentuk ’batu karang’. 

Rawatan dan Pencegahan Hyperuricemia dari perspektif diet?

  • Mengawal berat badan. Kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan untuk menyingkirkan asid uric. Berat yg lebih ini akan put more stress to the joint yg akan tingkatkan risiko high acid uric.
  • Jika anda gemuk, kurangkan berat badan tapi hendaklah dgn cara yang betul dan perlahan-lahan (gradually). Penurunan berat badan yg mendadak (drastic) dan cepat akn menyebabkan peningkatan acid uric dlm darah.
  • Elak minum minuman beralkohol secara berlebihan.(Beruntunglah orang Islam yg diHARAMkan minum arak ;-) Jika alcohol diambil secara berlebihan, ia meningkatkan paras asid urik dalam darah. Jika anda mempunyai masalah gout, elakkan pengambilan alcohol.
  • Minum banyak air iaitu sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari (8 – 12 gelas). Tidak mengapa jika terpaksa berulang ke tandas banyak kali. Lebih kerap buang air kecil, bermakna lebih banyak asid urik dikeluarkan daripada badan.
  • Kawal makan. Walaupun ada ubat yang berkesan, kawalan penyakit gout lebih berkesan dengan menjaga pemakanan. Ini bukan bermakna anda  perlu berpantang, tetapi mengurangkan pengambilan jenis makanan yang kaya purin kerana ia boleh meningkatkan paras asid uric.
  • Ada pandapat yg mengatakan bahawa daun saderi, kunyit dan avocado boleh membantu menyingkirkan asid uric dari badan. Namun, belum ada sebarang kajian saintifik dibuat utk membuktikannya.
Senarai makanan yang mengandungi purin

Makanan tinggi purin (100 – 1000 mg purin/100 g makanan)

Makanan sederhana kandungan purin (9 - 100 mg purin/100 g makanan)

Makanan rendah purin

 

Ikan bilis

Daging

Roti putih

Sardine

Ikan

Krim kraker

Otak

Ayam

Biskut

Ikan kembung

Itik

Minuman bijirin

Daging cincang

Asparagus

Keju

Daging ekstrak

Kacang dikeringkan

Kopi

Kerang

Legume (dhal dll)

Koko

Angsa

Cendawan

Kek

Ikan parang

Kacang pea

Telur

Organ dalaman haiwan

Bayam

Buah

Ayam hutan


Sayur

Telur ikan


Aiskrim

Kepah


Herba

Ragi roti


Minyak

Kapis


Mee

Rebung


Susu

Ikan cencaru


Nasi

Petai


Garam

Jering


Gula

Allahua’lam..


No comments:

Post a Comment