Sunday, May 17, 2009

TIP MENGURANGKAN PENGAMBILAN LEMAK DAN KOLESTEROL DALAM MAKANAN

  1. Ambil susu atau produk tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak
  2. Gantikan butter, planta atau marjerin keras dengan yang lembut (soft marjerin yang tinggi kandungan monounsaturated fat dan polyunsaturated fat)
  3. Hadkan pengambilan kuning telur kepada 2 atau 3 biji seminggu
  4. Elakkan atau hadkan pengambilan otak, organ dalaman haiwan dan makanan laut
  5. Kurangkan penggunaan minyak dalam masakan dan pilihlah minyak sayuran
  6. Buang kulit ayam dan lemak pada ayam dan daging
  7. Kurangkan pengambilan makanan yang bergoreng dan berminyak
  8. Pilih kaedah memasak yang sihat seperti rebus, bakar, panggang atau kukus. Pilih kaedah yang kurang menggunakan minyak
  9. Gunakan kuali yang tidak melekat (non-sticky) semasa menggoreng dan gunakan sedikit minyak sahaja
  10. Gantikan penggunaan santan dalam masakan kepada susu rendah lemak atau susu tanpa lemak

No comments:

Post a Comment