PIRAMID MAKANAN MALAYSIA YANG BARU
1 SAJIAN BERSAMAAN DENGAN:
Nasi/mi/roti/bijirin/produk bijirin/ubi-ubian
- 2 senduk/1 cawan nasi
- 2 cawan bubur nasi
- 1 ½ cawan bihun
- 6 keping biskut krim kraker
- 2 keping roti (putih/wholemeal)
- 1 ½ cawan laksa
- 1 cawan mi/kuey-teow
- 2 biji ubi kentang
- 2 keping putu mayam
- 1 cawan ubi kayu/keladi
Buah-buahan
- 1 biji sederhana epal/oren/mempelam/ciku/pir
- 1 biji sederhana pisang berangan/montel
- 2 biji pisang emas
- 3 ulas durian
- 8 biji kecil anggur
- ½ biji jambu batu
- 1 potong betik/nenas/tembikai
- 4 biji kecik prune
- 1 sudu makan kismis
Sayur-sayuran
- ½ cawan sayuran berdaun hijau (telah dimasak)
- ½ cawan sayuran berkanji (telah dimasak)
- 1 cawan ulam (mentah)
Ikan/ayam/daging/telur
- 2/3 cawan ikan bilis (tanpa kepala)
- 2 kotak mancis daging (tanpa lemak)
- 1 ketul aym (peha)
- 2 biji telur
- 1 sederhana ikan kembong/ikan selar
- 1 keping ikan tenggiri
- 2 ketul hati ayam
- 12 biji telur puyuh
- 2 sederhana sotong
Kekacang
- 1 cawan dhal
- 1 ½ cawan kacang hijau/kacang panggang
- 2 keping tempeh/tau-kua/tau-hoo
- 1 ½ cawan susu soya (tanpa gula)
Susu dan produk tenusu
- 1 keping cheese
- 1 gelas susu (rendah lemak/penuh krim)
- 2/3 cawan susu sejat
- 4 sudu makan susu tepung
- 1 cawan yogurt
No comments:
Post a Comment