Monday, April 22, 2013

AWASI PENGAMBILAN GARAM HARIAN ANDA


Garam adalah agen penambah rasa dan juga digunakan sebagai bahan pengawet dalam makanan harian kita. Cuba hadkan pengambilan garam harian kepada 1 sudu kecil atau 2400 mg sehari untuk seorang individu. Pengambilan garam yang berlebihan boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, sakit jantung, strok dan kegagalan fungsi buah pinggang. Jom tengok tips untuk kawal pengambilan garam dalam diet harian kita...

  1. Gunakan herba asli seperti pasley, oregano, daun basil dalam menu harian sebagai agen penambah rasa.
  2. Gunakan rempah ratus asli dalam masakan seperti kulit kayu manis, cili, lada hitam, lada putih, biji ketumbar, bunga lawang, buah pelaga dan lain-lain.
  3. Gunakan limau atau lemon untuk menggantikan sos.
  4. Gunakan sayur-sayuran dan buah-buahan segar bagi menggantikan buah dan sayur yang dijeruk dalam tin.   
  5. Elakkan dari mengambil makanan dalam tin seperti sardin, tuna, mayonis dan lain-lain.
  6. Elakkan pengambilan makanan segera yang diproses seperti sosej, burger, nugget dan kentang goreng.
  7. Elakkan pengambilan jeruk, asam, ikan masin, telur masin dan sayur masin.
  8. Elakkan pengambilan budu, cencaluk, belacan dan sambal.
  9. Elakkan pengambilan makanan ringan dan air bergas.
  10. Baca label pada makanan dan pilih yang rendah garam atau tiada garam tambahan.


No comments:

Post a Comment